TIPS Jual Beli Hartanah 1 – KOS BELI RUMAH = Harga Rumah+Yuran Peguam+Cukai Pelbagai


Aku teringat several points on property dealings hari ni…
9 bulan di firm lama (eh, pengumuman yer.. aku dah selamat memberhentikan diri sendiri bermula semalam)
campur 9 bulan chambering, campur lagi 5 bulan attachment sbb repeat Bar exam tak lepas2..

banyak gak la info-info menarik pasal property dealings yang bagi aku berguna untuk public tahu…
So, from now on aku akan share serba sedikit dengan pembaca sekalian tips-tips property dealings/
jual beli hartanah.

TIPS Jual Beli Hartanah 1 – KOS BELI RUMAH = Harga Rumah+Yuran Peguam+Cukai Pelbagai

OK, secara ringkas dan padat, anda perlu memiliki expectation di atas bila-bila sahaja anda tergerak hati
nak beli rumah. Ingat! Disamping harga rumah, anda perlu ambil kira kos-kos yang datang dengan urusan
jual beli tanah itu.

1. Harga Rumah
– Untuk rumah dibeli terus dari pemaju / rumah projek, pada kebiasaan anda harus keluarkan 10%
daripada harga rumah itu daripada poket anda sendiri untuk dibayar terus kepada pemaju. Kalau
rumah anda RM100,000-00, so, pastikan simpanan anda melebihi RM10,000-00 untuk dibayar kepada pemaju.
– cara dapatkan 10%; 1. Korek duit KWSP selepas Perjanjian Jual-Beli anda ditandatngani dan disetem, 2. Korek
duit pelaburan bertahun-tahun anda, 3. Korek peti harta karun anda sendiri kat rumah. It is not advisable
untuk anda membuat pinjaman peribadi / personal loan untuk cover this sum… Meminjam duit untuk meminjam
lagi is A BIG NO-NO dalam pengurusan kewangan berhemah.
– sesetengah pemaju sengaja menambah 10% harga pasaran* kepada harga rumah tersebut. Malah menguar2kan bahawa pembeli akan diberi 10% diskaun. Contoh, harga pasaran RM180,000-00, tetapi harga
tawaran ialah RM198,000-00. Bila pemaju menghalalkan RM18,000-00, pemaju tak rugi apa-apa kerana
pemaju akan tetap dapat harga market value daripada Bank yang menawarkan pinjaman perumahan kepada pembeli.
Pembeli untung berganda di sini sebab satu sen pun tak perlu dikeluarkan untuk membayar 10% harga beli!!!
Oh mungkin beberapa ratus sahaja sebagai Booking fees.
– untuk rumah yang dibeli terus dari pemilik rumah selain pemaju/ subsequent sale atau lawyer-lawyer panggil sub-sale, anda harus sediakan cheque/cash 10% harga rumah semasa menandatangani perjanjian jual beli itu. Jadi,
pastikan anda benar-benar ada duit untuk beli rumah dengan cara begini.

2. Yuran Guaman
– beli saja rumah, INGAT! Yuran guaman anda akan keluarkan untuk dua urusan; 1. Urusan pendokumentasian (susahnyer) Perjanjian jual beli (SPA), dan 2. Urusan pendokumentasian Perjanjian Pinjaman Perumahan (FA).
– Itu secara general, melainkan pemaju sendiri yang akan membayar kos tersebut, atau anda layak untuk Zero Moving Fees dalam Perjanjian Pinjaman Perumahan, whereby Bank sendiri akan menanggung kos tersebut. Dalam kes ini, anda tidak mengeluarkan satu sen pun untuk Yuran Guaman!
– Cara kira Yuran Guaman; untuk SPA, kadar yuran / scale fees dikira dari harga beli, dan dalam FA, scale fees dikira dari jumlah pinjaman anda dengan Bank.
RM150,000-00 pertama – 1% i.e. RM150,00-00
RM150,001-00 hingga RM850,00 – o.7% i.e. RM5,950-00
RM850,001-00 hingga berape juta tah tak ingat – o.6% RM++

Contoh, katakanlah harga rumah anda RM950,000-00
Jadi yuran guaman yang akan dikenakan ialah RM7,100-00, tambah 5% service tax
= jadilah RM7,455-00

Anda ambil pula pinjaman RM855,000-00 (90% dari harga rumah)
Jadi yuran guaman yang akan dikenakan ialah RM6,435-00, tambah 5% service tax
= jadilah RM6,756-75

Jadi, jumlah fee guaman yang anda kena bayar untuk kedua2 urusan SPA dan FA ialah
RM14,211-75 (kalau firm yang handle this two cases firm yang sama.. maka kaya rayalah firm tersebut…)

3- Cukai pelbagai (Disbursements)
Cukai setem dokumen / setem hasil (empat salinan setiap satu dokumen) = RM10-00 sahaja setiap satu hehehe
ini adalah cukai standard mana-mana urusan jual beli hartanah…

Cukai yang banyak orang tak ambil tahu ialah
1. Cukai Setem untuk Pindahmilik, dan dua
2. Cukai jumlah pinjaman

Untuk cukai jumlah pinjaman, senang sahaja, RM5-00 akan dikenakan untuk setiap RM1,000-00 pinjaman bank.
So, kalau jumlah pinjaman RM850,000-00, cukai dikenakan ialah RM4,275-00
Jumlah ini akan disetemkan keatas dokumen Perjanjian Pinjaman original. Warna merah yer…

Cukai setem untuk Pindahmilik dikenakan dalam kes jual beli tanah daripada Pemaju apabila rumah yang anda beli itu sudah ada Geran! Dalam banyak2 kes, rumah projek belum ada Geran tanah, namun geran akan dikeluarkan dalam lebih kurang 3-5 tahun selepas sign SPA, untuk rumah strata (kondo, apartment, flat) lebih lama koman2 10 tahun lepas tu baru keluar. Semua bergantung kepada kecekapan pihak2 berwajib.

Tapi, untuk kes sub-sale, ade Geran ke takde, kene bayar jugak cukai pindahmilik tu.

Cara kira, hmmm.. xigt la, cam first RM100,000 – 1%
next RM100,001-00 hingga 500,000 – 2% .. nanti aku check balik, cari stamp duty act tadi xjumpe plak

Banyak lawyer gagal menerangkan cukai pindahmilik semasa Pembeli sign SPA dalam kes-kes projek,
yes, memang masa tu geran tak ada lagi dan cukai ini tak akan dibayar sehinggalah geran keluar,
tetapi dengan menerangkan kepada pembeli awal2, taklah mereka terkejut apabila 2-3 tahun
lagi lawyer hantar surat suruh sign borang Pindahmilik dan bayar cukai untuk Pindahmilik.
Aku dah terkena!  Property RM600,000++, cukai dikenakan RM10,000++,
mau tak terkejut pembeli!! Last2 aku yang kene marah sebab tak bagitau awal2..
(padahal mase diorang sign SPA dulu aku belajar pun tak abis lagi!)

Kesimpulannya, untuk property RM950,000-00, anda kena sediakan sekurang-kurangnya jumlah berikut:-
RM95,000-00 (10% daripada harga rumah)
- RM7,455-00 (yuran guaman untuk SPA + 5% sevice tax)
RM6,756-75 (yuran guaman untuk FA + 5% service tax)
– RM4,275-00
(cukai setem untuk jumlah pinjaman)
RM20,000++ kot (cukai setem untuk pindah milik)
menjadikan jumlahnyer = RM133,486.75++ (sbb cukai pindahmilik aku tak kompem)

Ok2, jangan gelabah, sebab selalu jugak kes-kes beli rumah [dari pemaju sahaja ok] pakej die macam ni:-
10% dari harga beli diskaun
– yuran guaman untuk SPA pemaju tanggung [dengan syarat kita tak amik lawyer lain selain yang developer syorkan la]
– yuran guaman untuk FA Bank tanggung [kalu anda layak untuk Zero Moving Fees/Zero Cost], dan ada jugak yang developer tanggung
– cukai jumlah pinjaman pun Bank tanggung dalam kes Zero Moving Fees/Zero Cost
– cukai pindahmilik belum perlu bayar lagi sebab kebanyakan rumah projek belum ada Geran lagi

So, kalu anda terjumpa projek-projek perumahan atau layak untuk pakej2 diatas, kos yang akan anda keluarkan
ialah RM0-00! Oh, lupa lagi, mungkin koman2 RM500-00 untuk Booking Fees SAHAJA!

Sekiranya anda muda (Bank suka peminjam-peminjam muda, sbb insyaAllah panjang umur lagi nak bayar loan), berkerjaya tetap (Bank nak koman-koman 6 bulan slip gaji & EPF statement, kalu anda professional lagi lah Bank suka – erm, ahli sukan professional, penari/pemuzik professional atau pendandan rambut professional bukan lah PROFESSIONAL dalam erti kata ini yerr..), jenguk2lah projek-projek perumahan atau sales gallery berhampiran anda, rebutlah peluang kalau ada pakej2 tadi, tanyer agent samaada pakej2 tadi available, sebab sekarang adalah masa yang menarik untuk membuat pelaburan hartanah! Ya, masa ekonomi gawat di mana kerajaan dah turunkan BLR!

Ingatkan nak tulis pendek ringkas padat, berjela-jela plak!

*EON Cap Islamic menawarkan pembiayaan mengikut harga pasaran, bukan harga jualan. Means, kalau pembeli nak margin of financing 90%, dan kalau EON Bank discover harga pasarn die lebih rendah dari harga jualan, bank tetap bagi 90%, tetapi dari harga pasaran, so, disamping 10% harga jualan, pembeli akan terpaksa keluarkan lagi duit untuk cover jumlah yang Bank tak tanggung tadi.

101 thoughts on “TIPS Jual Beli Hartanah 1 – KOS BELI RUMAH = Harga Rumah+Yuran Peguam+Cukai Pelbagai

  1. wah dah selamat berhenti kerja dengan penuh bergaya nampak? Buka firm sendiri ke skg?
    jadik consultant aku je la, senang aku nak refer bab2 hartanah nih heheh

  2. syed: jadi konsultan ko nak bayar baper?? Ok la awal2 nih aku bagi diskaun la hahahah (sebenarnyer riso keje baru tak dapat lagi)

    j: Berenti dgn cara agak baik dan sedikit kurang ajar… hehehe, still looking for jobs now..

  3. azri : loyer snp ke loan?

    if loyer loan, kalu lepas keluar duit epf.. means original snp kat u lagi, by right keje2 advise bank pun tak complete lagi sbb origianl snp kene kasik kat loyer loan, die akan pass kat Bank semasa advise utk release duit…
    so, shud be ok la byr lepas keluar epf, keje pun xbyk lagi… ikut firm jugak la berkira ke tidak… tapi kalu dh nak advise bank tu pun u tak bayar2 jugak fees, loyer xdenyer nak proceed… dibiar je fail u berabuk sampai fees bayar.. heheh

    kalu loyer snp… tgk gak sub sale ke or developer…
    kalu rumah2 projek developer skang selalunyer snp free, kalu subsale kene la bayar sebelum snp stamp…

  4. salam.

    saya bercadang nak beli rumah berharga 200 ribu.
    boleh abang tolong kira anggaran yuran guaman terpaksa kena bayar secara keseluruhanya…tolong yer

  5. en. muiz, klik link ini untuk Yuran Guaman Perjanjian Jual Beli dan juga Duti Stem untuk Pindah Milik (sekiranya anda beli rumah milik org lain, bukan terus dari pemaju projek perumahan) :-

    http://www.elawyer.com.my/legal_calculator_info.php

    Sekiranya anda membeli dari pemaju, rujuk kembali Pemaju sekiranya mereka menawarkan pembayaran yuran guaman ini.

    Kalau untuk Yuran Guaman bagi Perjanjian Pinjaman/Pembiayaan Perumahan pun sama, gunakan jumlah keseluruhan pinjaman/pembiayaan perumahan untuk membuat pengiraan.

    Untuk duti setem pinjaman/pembiayaan perumahan; pengiraannya adalah standard iaitu RM5 untuk setiap RM1000 daripada jumpah pinjaman. Sekiranya jumlah pinjaman ialah RM186,500 maka hendaklah bundarkan kepada ribu yang seterusnya iaitu 187,000 jadi setem dutinya ialah RM187 x RM5 = RM935.

    Namun sekiranya En. Naim memilih menerima pembiayaan dengan kemudahan Zero Cost/ Free Moving Cost/ Free Legal Fees, maka pihak Banklah yang akan menguruskan pembayaran yuran guaman bagi pinjaman/pembiayaan ini.

    Harus diingat, kedua-dua transaksi (Pembelian dan Pinjaman) akan dibilkan secara berasingan oleh Peguam walaupun mungkin kedua-duanya diuruskan peguam yang sama. Maka bayaran “Disbursement” juga adalah berasingan. Bayaran Disbursement standard adalah seperti Kos Setem Dokumen-dokumen di LHDN, Kos pendaftaran dan carian di Pejabat Tanah (berbeza mengikut Negeri), Kos pemfailan Surat Kuasa Wakil di Mahkamah Tinggi, Kos Carian Kebangkapan di Jabatan Insolvensi dan lain-lain. En. Naim tidak boleh mengelak daripada membayar Disbursement standard ini.

    Disbursement subjektif pula berbeza-beza mengikut firma; seperti kos Transport, Photostat, Miscellaneous dan lain-lain. Ada yang membilkannya berasingan, ada juga yang membilkannya secara round-up figure untuk kesemuanya. Biasanya klien meminta diskaun untuk jumlah ini.

    Apapun, ia adalah tidak beretika untuk mana-mana firma guaman mengenakan diskaun untuk Yuran Guaman, dan jika didapati bersalah oleh Lembaga Disiplin Majlis Peguam, boleh dikenakan penggantungan sijil amalan guaman serta-merta.

    1. nape bagi diskaun jd x beretika ?..bukanka itu lebih muliaaa.hehehehe,sy heran knapa ada harga yg berbeza2 pada bayran guaman..pada rumah yg sama harga dan sama luas? Adaka tersilap kiraan atau ikut suka lawyer untuk letak harga kos mereka?

  6. salam..
    nk tanya skit..
    sy beli rumah lelong harga 30k.dah bayar rm3k deposit dan baki 27k lg klu sy nk byr cash camna?
    perlukah sy lantik laywer atau pakai laywer bank yg lelong umah tu je?
    berapakah anggaran yuran guaman utk proses ini?
    adakah proses2 lain yang diperlukan sehingga rumah ini menjadi milik sy sepenuhnya??
    terima kasih

  7. en. fendi,

    saya kurang arif lagi mengenai transaksi hartanah lelong.

    setahu saya walaupun en. fendi membayar cash,
    en. fendi masih perlu menandatangani Perjanjian Jual Beli
    antara pihak pelelong (iaitu bank) dan en. fendi,
    dan perjanjian ini pun biasanya disediakan oleh peguam.

    yuran2 guman pun masih sama pengiraannya.
    cuma yang saya ingat, mmg kalau sesiapa membeli
    hartanah lelong, haruslah bersedia dengan wang lebih
    untuk membayar “late payment interest”,
    sebab kerja2 pendokumentasiannya agak banyak
    yang perlu dilakukan dalam tempoh 3 bulan sahaja
    mengikut Pengistiharan Jualan (Proclamation of Sale).

    Apa2 pun, harap en. fendi buat rujukan lanjut dgn org lain.
    Maaf, xdapat membantu sepenuhnya.

  8. Salam
    Saya orang baru kat sini. baru nak beli umah. tgh siasat nie

    ader rumah yg saya berkenan
    kwsn : Bangi (kwsn akademik)
    harga lebih kurang : 390K
    Pemaju akan tanggung legal fee/MOT/ Disbursement.Rumah still under construction (kena bayo interest even though under construction)
    Tujuan umah : utk diduduki n sewakan kat org (kalo takle duduk situ sbb keje tmpt lain)

    utk BFR/flr rate or ceiling rate (emm saya tak tau laa)

    Boleh tak abg2 di atas bg advise atau recommend bank?

    Mane lebih advisable loan 100% or 90%?
    Memandngkan duit simpanan ada nak bayor 10% depo cuma riso kalo ade kes emergency and kalo bole nak amik loan 100%

  9. Saya ada cadangan untuk membeli sebuah bungalow di Bangi dengan loan Government secara bersama dengan isteri saya. Rumah tersebut telah siap dan atas nama sebuah company contractor yg dpt kontra dpd pemaju asal. (kira 2nd lah tu kan).

    1) Apakah prosidur2 yg perlu dilalui sebelum dan selapas S & P.?
    2) apa jenis fee yg akan dikenakan kepada saya e.g.: S & P fee, FA & duty stamp (adakah dikenakan kepada sya)?
    3) Berapa anggaran semua fees tersebut jika harga rumah bernilai RM420K.?

    Terima kasih…

  10. salam,
    saya nak tanya..
    saya ada membeli rumah kos rendah (2nd)
    harga rumah 60K sekarang ni bank kasi 90% shj..
    yang saya konpius betul kah fee untuk peguam & bank sebanyak RM8800 untuk rumah kos rendaH??

  11. salam..
    sy lini..skg ngh plan nk beli umah..umah 2nd lah..hrga umah rm148,000
    pas2 agents 2 msk loan kt eon bank..nak tnye brape yuran guaman n cas yg len 2 sy kne byr??
    agents 2 ade cite..dia msk loan rm180,000 to bank lulus 85% dari loan yg dia msk..biase klu loan kt eon bank dia dah mskkan skali nga yuran guaman n cas yg len 2 ke??
    tlg ek..tlg jelaskan..tq
    wassalam..

  12. salam..
    sy lini..sori..msg yg en bgi sy terpadam..leh email smula x kat sye..sy nak thu sgt..minta mf byak2 sbb sshkan en..sorry..
    wassalam..

  13. salam.. saya nak tumpang tanya.. kalo transaction utk rumah flat low cost kat selangor macamana? S&P dapat exempetd stamp duty ker atau MOT.. saya tak berapa faham.. harga umah 42,000.00

  14. Salam,

    Suami saya membeli rumah 2nd hand atas tgn org berharga RM156,000..bayaran booking atas dasar “jadi beli” dibyr pada pemilik asal sebyk RM1,000. Suami mendapat pinjaman dari ING insurance sebanyak 90% dari harga rumah. Jadi berapakah sepatutnya lawyer fee dan stamp fee serta pelbagai fee yg berkaitan yg patut kami bayar? Ini pertama kali kami membeli rumah jadi kami inginkan penerangan details berkenaan caj2 sampingan ini.

    Lagi satu rumah yg kami beli adalah tanah “pajakan 99 tahun” dan kami diberitahu oleh pemilik tempoh utk mendapat kan letter of consent dari Land Office akan mengambil tempoh paling cepat 3 bulan…adakah apa2 bayaran lagi yg perlu kami jelaskan / siapkan selepas ini.

  15. salam ,

    saya hendak menjual tanah dan telahpun ada pembeli. Masalahnye saya tak tahu prosedur penjualan tanah tersebut.

    Perlukah saya melantik peguam ?

    Pembeli tersebut hendak membayar melalui cek . Tapi saya rasa bimbang sekiranya berlaku apa2 kejadian yang tidak diingini..

    tq

  16. saya nak beli rumah secondhand melalui owner…harga dia RM78k..jadi skrg saya tak tau mcm mana nak urus jual beli…sedangkan pasal lawyer pun saya tak tau nak ambik…biasanya surat apa yang peguam akan mintak dalam hal jual beli…lepas tu saya nak buat pinjaman bank hanya RM30k sahaja….yang lain bapa saya akan tambah duit cash sebanyak RM40k…selebihnya saya akan buat pengeluaran melalui epf saya bagi akaun 2 saya…tolong bantu saya….saya tak pandai dlm hal2 ni…

  17. slm..sy nak tanya,cam mana cara nak beli rumah kos rendah 2nd hand.rumah ni dah ada geran n saya nak beli tanpa buat pinjaman bank (pinjam duit keluarga ..he..he..)tuan rumah serahkan pd saya utk uruskan sbb dia x tau cara..masaalahnya sy pun x tau cara..he..he.harap leh g tau sy cara jual belinya..tolong ya..urusannya boleh di buat disini(muar) atau kena g jb. pjb tanah ke perumahan..harap cepat balas..tqvm

  18. salam..saya nak tanye..
    sekiranye saya nak beli rumah berharga rm175k (umah subsale) di seremban jaya..tapi nak menggunakan loan government..berapakah lawyer fees…utk s&p dan sebagainya?saya memang xreti n xberapa faham bab2 jualbeli ni..harap2 dapat membantu,,time kaceh

  19. salam,
    saya punya masalah yg saya rasa terlalu berat tuk saya pikul…berkenaan jual beli rumah n tanah.
    saya x punya pengalaman dalam urusan jual beli tanah n rumah. tanpa sedar saya telah menandatangani surat perjanjian jual bli tanah bersama penjual tanah dalam masa x sampai 6 jam. dimana saya telah mmberikan wang sebanyak rm12,500 sbg deposit rumah 10% daripada rm125,000.00
    di dalam perjanjian tersebut, saya diminta dalam masa 2 bulan tuk mmbayar kesemua harga jualbli tanah. sekiranya saya gagal dalam menyediakan wang tersebut, maka wang deposit tersebut dikira hangus.
    sedangkan dalam perjanjian tersebut x terdapat stem hasil, x d nyatakan keluasan tanah yg hendak d jual, mendesak sa tuk menandatangani perjanjian tersebut tanpa mmberi sa masa tuk berfikir semula n menyatakan x perlu campur tangan orang tua saya mahupun peguam bg pihak saya. di sini saya merasa saya telah di tipu dan ingin menarik diri dalam urusan jualbeli tanah. kerana x ada persamaan atau kehendak masing2 x dapat di tunaikan. adakah penyelesain dalam masalah saya ini??? dan adakah peluang saya tuk dapatkan balik wang deposit saya….saya amat perlukan pandangan dan maklumat dari sesiapa yang sudi membantu…

    1. Wasalam..setahu saya kalau perjanjian itu tak dimatikan setem di lembaga hasil dalam negeri…perjanjian itu tak sah untuk diambil apa-apa tindkan

  20. NICE SHARE..saya pun dok berangan nk beli rumah dlm thn depan..sbb ada kawan kata baik beli b4 umo 30-bleh wat loan panjang monthly kecik skit..nk tnya sapa2 ada cadangan bank mana2 yg interest kecik?..maklumla nk wat loan nyer duration semaksima mukin..eheeee

  21. Salam….
    Sya bcdang nak beli rmah dari tuan rumah rm115..
    Ingat kan nak bt loan 130..brapa cash sya prlu ada?tak tau nak buat cam mana?

  22. salam tn. sy nak minta cadangan peguam atau firma guaman yg blh sy rujuk dan bekerjasama utk beli dan jual rumah kat KL ni.Terima kasih.

  23. salam… saya nak beli tanah lot yang asalnyer tanah pertanian…berapa ye kos lawyer, pecah lot and lain2 fees…risau ni kot x cukup duit…harga tanah RM1200 je…

  24. Salam..
    saya nak tanye untuk yuran guaman yg perlu sediakan..
    Jika rumah yg nak dibeli tu subsale-harganya rm215k..
    nak buat bank loan 90%..
    jadi dalam rm 189k…
    berapa ye legal fees sy kene prepare untuk S&P etc?
    Thanks a lot,harap dapat bantu

  25. Salam saya nk beli rmh harga 250k..
    loan 90% jd saya bt loan 225k….kos guaman bank saya terpaksa byr 2 bank x tanggung dah sekarang tp yang bnk punya di masukkan kedalam loan rumah….cumA saya nk tahu brp yang saya PERLU bayar untuk S&P saya dengan pejual…

    untuk pengetahuan.

    kadar BLR/BFR BANK NEGARA 6.30
    MAYBANK :-1.8 LOCK IN 5 YEARS 2% PENALTI, NISBAH PBYARAN 7:3 INTEREST: POKOK
    ALLICE BANK -2.0 LOCK IN 5YEARS 3% PENALTI
    PUBLIC BANK -2.20 LOCK IN 3 YEARS 3% PENALTI
    CIMB -1.9 LOCK IN 3 YEARS 3% PENALTY
    BSN -1.90 LOCK IN 5 YEARS FEEL FREE ZERO COST 3% PENALTY
    BNK ISLAM -1.80 LOCK IN 5 YEARS
    AFFIN BANK -2.0 LOCK IN 3YEARS
    HONG LEONG 1.9 NO LOCK IN..
    SEKADAR BERKONGSI…

  26. Saya nak beli rumah secondhand melalui owner…harga dia RM135k harga pasaran…jadi skrg saya tak tau mcm mana nak urus jual beli…sedangkan pasal lawyer pun saya tak tau nak ambik…biasanya surat apa yang peguam akan mintak dalam hal jual beli…lepas tu saya nak buat pinjaman bank hanya RM140k sahaja….tolong bantu saya….saya tak pandai dlm hal2 ni…

  27. salam……saya nk beli rumah terus dr pemaju rm151000 di melaka..nk tanyer..camner nk kira lawyer fees?..pemaju kata saya kena byr 4k +++…yg saya pelik member opis ader beli rumah rm225000 di salak tinggi..tapi legal fees cuma rm1k+++ n sorang lagi beli rumah rm230000 legal fees rm4k++…nmpak sgt beza..tu yg mushkil…saya tanyer kat member yg dh beli rumah di kawsn yg samer ngn saya nk beli legal fees cuma rm3100..rumah dia rege rm118k..ish…naper beza sgt..tolong..saya takut kena tipu./…n selain dr nie..ader x cost2 lain yg saya kena tanggung…tq vry much…

  28. salam,sy nak tya..sy br nak beli rumah dkt area port klang ni.rumah dah tgk n sy nak beli rumah 2.tp sy xtau sgt pasal jual beli rumah ni.boleh tlg bgtau x pe patut sy buat skg?sy de mintak tlg kwn uruskan,tp die mintak sy upah die dlm 10ribu br die nak bt..patut ke sy upah die uruskan sume urusan ni? tq

  29. salam… saya ada masalah pasal kos lawyer apabila beli rumah. kalau boleh nak minta pandangan semua. Baru2 ni saya ada beli rumah drp ayah mertua harga pasaran RM135 K tapi dia jual RM68 K jea. Masalahnya lawyer yang saya guna yang disyorkan oleh seorang kawan ni macam ada masalah. Mula2 minta bayaran RM6 K dia kata semua dah selesai. lepas tu hantar surat minta kena tambah lagi RM2300.00. Jumlah semua RM8,300. Betul ke ni semua?

  30. Salam..
    Sy nk beli umh mber..dia jual 160K..market price 180K..so sy dh apply loan Public Bank n markup 180K..90% je bank bagikn? so jd 162K..sy sruh msukkn skali kos legal fee n MRTA..total dlm 172K loan..skgni tgh tggu result dr bank..if lulus,pastu nk watpe yer..dlm proses ni blh ke sy xperlu kuar duit langsung..mber pn xnk deposit pape..pastu utk byr duit lawyer SNP blh ke dia tggu bila kuar duit EPF nti..tolong yer..

  31. salam saya hendak membeli rumah 2hand flat cost rendah di area bandar tasik selatan owner letak harga RM 95 k….. rumah itu mempunyai 3 bilik dan 1 bilik air… saya hendak tahu harga pasaran sekarang flat cost rendah sekitar bandar tasik selatan….ada juga saya dapat tawaran ngan harga RM 82 k di bangunan yg sama tapi di tingkat 11.. saya harap pihak tuan dapat membantu saya untuk menyelesaikan masalah ini

  32. salam,saya wat loan kerajaan beli umah rm250k.harga umah dlm rm220500.memandanglkan saya ada lebihan loan sebanyak rm29500, boleh x saya suruh peguam amik lebihan loan itu utk bayar yuran guaman?

  33. Salam. saya nak tahu tentang bayaran ke peguam untuk beli rumah. saya beli rumah siap dan buat loan kerajaan. bil yang pertama saya dapt dari peguam untuk sale n purchase agreement sudah ada bayaran untuk travelling RM100, Xerox/printing/postage rm50 dan miscellaneous rm50.

    Lepas tu bil kedua kene lagi bayar charge for property (masa saya minta quatation tak da pulak dia kata kene bayar yang ini) sekali lagi ada bayaran travelling rm 250, xerox rm50 dan miscellaneous rm50…habis memang mcm gitu ke procedurenye.. atau kita boleh minta kurang. sebab dari pejabt dia ke pejebat tanah tak dalah jauh. (paroi-serembn 2). boleh bagi sikit komen tk?. terima kasih banyak kalau sudi.

  34. salam sejahtera..saya nk tanya klu harga umah RM 147k,then bank luluskan loan 124k, berapa kos keseluruhan yg perlu sy bayar pd lawyer?terima kasih..

  35. bagus artikel ni..saya nak tnya…sy tgh bercadang nak beli tanah lelong..just prepare 10% deposit je kan? then dlm 120 days saya kena langsaikan 90% tu kan…tp apa2 agreement xperlu buatkan dgn chgr tu?taku pulak nak beli tanah lelong ni

  36. salam..
    Saya dah membeli apartment dengan loan government lebih kurang 2 tahun. Tetapi saya berhasrat nak menjual rumah tersebut dan membeli rumah teres dengan bank loan pulak.
    Boleh tak terangkan proses daripada menjual rumah asal sehingga membeli rumah baru serta bayaran yang terlibat?
    terima kasih..

  37. salam, mintak pendapat samada benda ni betul ke tak atau ada unsur penipuan

    saya pemilik rumah.kelantan.nak jual rumah ni.loan dgn bank ada lagi.pembeli dah ready.

    harga jual rm93,000
    loan pembeli ug bank lulus rm88,000

    baki beza pembeli bayar cash pada saya rm5,000

    hutang saya dgn bank rm65,000

    yg saya nak tahu betul ke caj lawyer amik rm6,407-00
    lawyer kata kos tersebut adalah fee lawyer termasuk kos lepas gadai dan hasil tanah

    patut atau tidak ? sila bantu

  38. Salam,

    Suami ada beli rumah kos rendah hargaRM45000. Loan tu dah settle dengan bank. MRTA dah dapat balik dalam RM450. Tapi lawyer fee untuk lepas gadai ialah RM650. Geran belum dikeluarkan lagi atas nama suami. Lawyer bagi tahu lagi untuk pindahmilik nama RM1500. Adakah itu berpatutan? Fee untuk pindahmilik nama semua sama ke bagi setiap jenis rumah tak kira le rumah kos rendah, banglo ke?

  39. encik tolong kira untuk saya, beli rumah secondhand pinjaman bank 120,000.00 , rumah pertama ku dapat 50% discount, tapi adakah kos guaman mencecah RM5000.00 harap dapat balas dengan segera kerana saya mahu sign di bank hari esok saja terima kasih

  40. Hi,awak ade menyediakan khimat guaman untuk jual beli rumah ke atau ada member yg terlibat dalam bidang ini yg boleh awak rekomenkan?nak beli rumah tp nak compare legal fee charge dlu ni.
    Thanks.

  41. Salam saudara, saya nak melantik saudara jadi peguam hartanah saya kalau lesen saudara masih aktif, email me if agreeable.

    wassalam

  42. Salam:

    Mendapatkan pinjaman yang sah selalu menjadi masalah besar bagi pelanggan yang memiliki kebutuhan keuangan. Pertanyaan kredit dan jaminan pelanggan sesuatu yang selalu tertarik pada pinjaman dari industri perbankan yang sah lender.But swasta. perbedaan dalam industri pinjaman.

    . Julius Berger, Jasa Keuangan, kami menawarkan pinjaman pada batas 2% dikreditkan
    oleh para kreditur untuk memberikan pinjaman kepada klien lokal dan internasional. Kami memiliki hak istimewa untuk kebutuhan finansial Anda. Masalah kredit menghentikan Anda mendapatkan pinjaman yang Anda butuhkan. Layanan kami meliputi: –

    * Investor Pinjaman
    * Hutang Konsolidasi
    * Kedua Mortgage
    * Bisnis pinjaman
    * Pinjaman Pribadi
    * Internasional Pinjaman

    Persyaratan Personal Details:

    * Pinjaman jumlah yang diperlukan:
    * Pinjaman Tujuan:
    * Negara:
    * Nama:
    * Duration:
    * Umur:
    * Telepon: *
    * Kontak E = mail: juliusberger.loanfirm @ gmail.com
    * Jaminan sosial dan tidak ada pemeriksaan kredit, jaminan 100%. Yang harus Anda lakukan adalah
    mari kita tahu persis apa yang Anda inginkan, tanpa diragukan lagi, mimpi Anda menjadi kenyataan. . Luci Jasa Keuangan Batas. mengatakan ya ketika bank mengatakan TIDAK. Akhirnya, dana kredit untuk usaha kecil, perantara dan lembaga keuangan kecil yang memiliki modal terbatas .*

    *
    Hormat saya, untuk jawaban Anda.

    Hormat kami,
    Mr Julius Berger *

  43. Sejahtera ke atas kamu,

    Suami saya akan membeli rumah 2nd….owner jual RM257,000.00…Dpt loan bank RM280,000.00 So skrg akn sign s&p…saya sudah siapkn RM25,700.00 untuk 10% byrn kpd owner…Namun perlu siapkan lagi RM8000.00 untuk bayaran lawyer….itu belum masuk lg bayaran guaman bank RM6,000.00. Soalan saya adakah saya masih perlu bayaran lain seperti pindahmilik yang encik terangkan…kerana geran rumah sudah ada. bagaimana pula pengiraannya?

  44. Saya menjual rumah harga rm220k. masih ada baki rm70k dengan loan kerajaan. saya telah melantik lawyer untuk mengetahui baki loan kerajaan dan memberitahu mahu jual rumah tersebut. Biasanya berapa lama tempoh urusan mdptkan surat balasan baki loan dan kelulusan menjual rumah? pembeli dapat loan dari public islamic bank dan telah diluluskan jumlah pinjaman rm216k.. berapa lama tempoh pihak bank membayar loan kepada pemilik rumah?

  45. Salam,

    Saya Sue, nak bel kondo (sub-sale) hrg rm220k, sy nak tahu caj2 yg sy kena byr. tp caj lawyer dgn bank free. pas tu nak tahu ape doc yg agent tu kena bg pada sy semasa sy byr booking 3% dan semasa byr bal 7% tu nnti?

  46. salam.. sy iera, sy nk beli rumah owner nk jual 190k..owner beli umh tuu cash.. sy nk bt gov loan.sy nk tau cmne prosuder n sy atau owner yg plu lntik loyer.. brpe byrn loyer..

  47. salam..tuan,
    1 .harga rumah 42k .berapa sepatutnya fee lawyer jika lawyer pemaju sediakan S&P agreement ?dalam S&P .kos ape biasanya terlibat ?

    2. Jika pembeli mendapatkan loan dengan bank melalui lawyer yang berdaftar dengan bank tersebut.. berapakah cost sepatutnya lawyer cas dengan loan yang diluluskan 80%(37k). ……untuk permohonan loan

    3. , berpa fee lawyer sepatutnya, untuk membuat pertukaran nama /pindah milik ?Biasanya ape item terlibat..

    sekian terima kasih. harap tuan boleh tolong ….

  48. Slm,sy nk bli rmh,tp xtau nk mula cmne..ari 2,dh prnh byr booking rm1k,tp smpai skrg,diam.time 2,rmh bru siap 70%.sy takut dtipu.arp dpt ban2.
    Trima kasih

  49. salam.
    saya ade kemusykilan,tapi tak tau nak tanya kat sapa.
    harap leh bantu…
    camni, saya beli rumah atas tangan.
    harga RM130k. deposit dah byr RM17.5k sbb loan lepas dalam 85% je.
    rumah tu owner lama ada hutang bank dlm RM80k.
    minggu lepas bank yang saya buat loan dah bayar jumlah hutang tu kat bank owner lama.
    so bank saya ada balance RM30k lagi nak kena bayar kat owner lama.
    masalahnye sekarang,masa bayar deposit dulu (3bulan lepas), saya nak masuk rumah tu cepat.so owner tanya lawyer camne.lawyer ckp leh tapi saya kne bayar sewa.mule2 owner dah janji bagi masuk rumah terus lepas bayar deposit,tapi sebab lawyer sy (yg bank lantik) tu bijak bagi idea pasal sewa tu, so saya pun kena la bayar sewa.
    lepas dapat surat bank yg bagitau bank dah setelkan hutang owner lama, saya pun ingat yg saya takyah bayar sewa lagi da.
    tapi lawyer saya cakap saya still kena bayar sewa sampai owner dapat duet balance.
    owner dah la ada hutang penyelenggaraan sume,n setau saya bank takkan release duet kat owner kalau hutang tak setel.
    sekarang owner masih mintak duet sewa kat saya.
    saya tak tau hak saya, n saya tak tau saya masih perlu bayar sewa kat owner lama tu ke tak…
    harap boleh tlg bagi pendapat…
    terima kasih…

    1. mintak owner jelaskan segala maintaince dulo,,,
      kalo tak proses nie takan boleh setel,,,,
      atau encik amir boleh jelaskan utk pihak owner,,,
      dan balance dari 30k untuk dibayar ke owner tue,,,
      ditolak dgn jumlah yang encik amir bayar untuk jelaskan maintance tersebut,,
      sila refer dgn lawyer encik amir untuk lebih jelas dan terperinci :)

  50. salam syik cerita nak beli umah jer.. nie saya nak jual rumah area mchang kelantan boleh tolong tak bg tips tak tempat yang mudah hendak saya jual.. harga rumah rm85k teres pegangan bebas? klau boleh hantar kat email saya ok.. terima kasih..

    1. MENGIKUT PNGALAMAN SY, BERGANTUNG PADA BUTIRAN DALAM SNP, DEPOSIT RUMAH AKAN BURN KALO LOAN X LULUS…BAEK TANYA DULU KT VENDOR, KALAU U BAGI DEPOSIT, KALO LOAN X LEPAS, BURN ATAW X..

    2. snp expired date…bergantung pada jenis snp samada 3+1. 4+1 ur 6+2, then tgk dekat schedule dia adew tak letak interest. kalau vendor minta letak interest then snp tu expired purchaser kna byr interest la.

  51. boleh emailkan kepada saya tips nak jual yg lebih mudah difahami..tadi saya call lawyer,lawyer kata saya kena bayar cukai 5% daripada harga jualan rumah…rumah yg sy nak jual tu rm200k so cukai yg dikenakan dalam rm10k..rumah tu sy beli rm152k.saya dah ada buyer.dan saya uruskan sendiri proses jual beli tu..cuma sekarang ni rumah saya masih belum dapat kunci lagi.rumah dah siap.lawye kata kene tunggu dapat kunci dulu baru leh jual rumah tu…hmmm macam mana ye,buyer saya dah apply loan.adakah akan ada masalah nanti?

    1. mungkin itu cukai keuntungan harta tanah ( CKHT) ,,property yg cik sofia nk jual nie dah lebih dari 5 tahun ker ?? mengikut prosedur,,,CKHT akan dikenakan jika Property tersebut belum lebih dari 5 tahun,,,,,untuk lebih detail dan mengelak kekeliruan dan salah faham,, elok cik sofia direct dgn en.azri : 012-2231175
      beliau mahir dalam hartanah,,,,,

  52. Bagaimana cara cara nak dptkan rumah lelong..kalo reserve prise 45k..berapa la tambahan duit yg perlu dan yuran peguam utk hartanah ini

  53. rumah lelong nie rumit sedikit proses nya en.aswadi…
    ape kata en.aswadi tanya sendiri pada peguam tentang yuran dan cara untuk mendapatkan rumah lelong,,,
    disini saya berikan contact untuk en. hubungi

    en. azri : 012 2231175 azri&co

  54. Assalammualaikum..
    harap dapat reply ke email sy : qesryn@yahoo.com

    saya membeli hartanah secondhand brharga RM280,000.00. loan saya hanya buat RM252,000.00 setelah ditolak 10% deposit. berapakah keseluruhan kos fees/reimburs yg perlu sy sediakan utk urusan jual beli hartanah tersebut? minta detailskan kos fees/reimburs tersebut. TERIMA KASIH.

  55. Saya ada seorang kawan peguam yang boleh menguruskan untuk jual beli tanah/rumah bagi selangor/kl/negeri sembilan/pahang/Johor.

    Khidmat nasihat percuma dan boleh tanya apa sahaja pasal jual beli rumah tanah dan apa juga berkaitan undang-undang. Saya telah banyak kali berurusan dengan beliau.Boleh bertolak ansur dan amanah. Boleh hubungi beliau : En Ahmad call/sms [012-3059036]

  56. Salam,saya nak tanye,saya baru je nak beli rumah harga 110k (2nd);soalan saya boleh kah jelaskan berapa yuran guaman,fee dan apa je bekaitan,coz saya langsung xtau cara nk beli rumah.harap sangat dapat membantu.tq

  57. Salam… saya ada kekeliruan jika S&P ditandatgn pada 11/2007 tp pada masa itu duty stamp adalah ditanggung oleh pembeli.harga rumah tersebut RM 146700. Oleh kerana rumah yang saya beli belum ada geran berasingan, pada april 2012 saya mendapat bil dr lawyer bg kos duty stamp MOT (RM 1940). Apakah saya layak diskaun 50% duty stamp bagi MOT mengikut bajet 2011.

  58. salam

    saya nk bertanya…saya baru bercadang nak beli rumah pertama….jadi boleh tak kirakan berape saya perlu bayar pada peguam…rumah yg dijual rm115,000.00…saya guna loan kerajaan……..dan juga boleh terangkn procedure beli rumah secondhand………

  59. Salam, Saya telah membeli tanah kampung dengan hasrat nak buat rumah atas tanah tu. Jadi, untuk buat rumah tu saya nak buat pinjaman. Ada ke bank boleh terima pinjaman perumahan untuk rumah dibina sendiri. Sebelum nak buat pinjaman tu, terlebih dahulu saya nak jual rumah yang saya beli daripada developer 8 tahun dulu. Macam mana cara terbaik saya nak jual rumah perumahan tu. Kalau pakai broker, dia yang untung lebih. Lawyer pun kita yang tolong bayar setengah. Ada komen?

  60. saya nak tanya jika isteri telah mempunyai rumah teres kos rendah di negeri pahang,adakah boleh suami ingin membeli rumah teres kos murah jua di negeri johor,,yolong perlu penjelasan segera…

  61. Saya beli rumah harga yang ditawarkan dari Ejen Rm155k,Saya telah memohon pinjaman dari bank 90% dari harga rumah yang ditawarkan,Bank loan cuma lulus Rm130.500 sahaja disebabkan valution report untuk rumah itu Rm145k Sahaja,Masalahnya SPA sale & purchase aggrement diantara saya dan penjual rumah asal telah ditangatangani Rm145K.Beza 10K daripada valution report dan SPA.Masalahnya saya telah menandatangani surat bersetuju dengan harga Rm155K yang dikeluarkan Oleh Ejen.Pada mulanya saya telah beritahu dengan Ejen saya boleh bayar menggunakan duit EPF sahaja untuk urusan 10% dan semua Kos.Saya tidak dapat membayar semua kos Rm390.300 yang diminta oleh Ejen sebab EPF Saya cuma boleh keluar Rm29k ikut SPA.Sekiranya saya tidak membayar beza Rm10k adakah saya dipersalahkan atau dianggap belum jelaskan pembayaran?

  62. Assalam, encik saya nak bertanya, saya ada nak beli rumah second hand melalui ejen, harga rm43k, boleh tolong kirakan kos guaman nya tak?untuk legal fees, stamp duty, transfer.Saya nak beli cash.

  63. assalamualaikum, saya nak tumpang tanya, saya berminat membeli sebuah rumah lama tahun 80an, harga RM30ribu. Saya bercadang mengeluarkan EPF saya berjumlah 30ribu. Jadi berapa jumlah bayaran guaman dan apa2 aje yg berkenaan yg perlu saya siapkan. Agak2 lama tak proses jualbeli?.Terima kasih.

    1. fi guaman tidak akan berubah, pengiraannya standard seperti diperuntukkan “Solicitors’ Remuneration Order”… Pada asasnya fi guaman utk hartanah berjumlah RM250,000-00 ialah RM2,200-00 TIDAK TERMASUK fi-fi atau caj tambahan seperti yang telah dinyatakan dalam entry di atas.

  64. Slm en.bole sy tau.kalo urusan jual beli rumah dgn pemaju xjd slps loan (gov) diluluskan dan sy blom sign agreement dgn lawyer.tp lawyer dh telefon utk sign agreement n xlm lps tu sy kensel loan tsbut ats sbb tersendiri…perlu ke sy byr dkt lawyer pemaju wp urusan tu xjadi?mungkin sbb ade dokumen yg dh disiapkan coz loan dh lulus..sila bantu.tq

  65. saam, tuan..sy ingin bertanya, bagaimana kiraan discount fee lawyer dibuat? apa rule of thumbnya…terima kasih

  66. Halo, Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah,
    dll.? Kami sedang menawarkan Pribadi dan Kredit Usaha untuk setiap
    individu yang tertarik dengan suku bunga 2% dari 1 sampai 30 tahun.
    nama:
    Tanggal lahir:
    Jenis Kelamin:
    Status pernikahan:
    alamat:
    kota:
    Negara:
    Telepon:
    Jumlah Pinjaman:
    Jangka waktu pinjaman:
    Penghasilan bulanan bersih.
    Hubungi kami: creditsolutionhome@outlook.com

  67. Salam Sejatrah,
    saya ada satu rumah flat kos rendah, baru selesai bayar hutang melalui pinjaman kerajaan. Sekarang saya nak dapatkan
    MOT untuk rumah tersebut dan seturusnya nak tukar hak pemiliknya kapada anak saya. Sila nasihat 1,cara memproses
    2. bayaran guaman 3. kenalkan firma Peguaman yang effisen.
    Terima Kasih

  68. salam.. boleh terangkan dengan lebih terperinci macam mana cara beli rumah dari pemilik.. minta jasa baik.. terima kasih..

  69. salam…..saya ingin convert loan bank ke loan kerajaan.setelah semak di bank baki loan di bank adalah sebanyak RM109438.18.saya difahamkan apabila nak convert ke loan kerajaan kita perlu lantik peguam semula.(saya pun tak pasti camna nak buat coz masa beli dulu pemaju yg uruskan…).berapa jumlah kos guaman yang perlu saya sediakan untuk hal ini….terima kasih

  70. Assalam, saya nak tanya kalau jual beli secara tunai apa proses yg terlibat? Saya x nak libatkan peguam so boleh tak kalau buat begini…pembeli bank in full payment, dan kemudian saya menguruskan tukar nama geran. Merujuk pada calculator link yg disebut diatas, saya hanya akan membayar kos duti stamp. Betultak? Adakah proses ini sah?
    Minta pencerahan. Terimz kasih.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s