Nak kerja apa?


Banyaknya perkara yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan memilih kerjaya apa sebagai “punca rezeki”?Antara aspek-aspek yang aku ambil kira (atau lebih tepat terlalu berkira tak bertempat):-

1. masa kerja – boleh balik pukul berapa?
Aku dah try dah nak dekat setahun ni; balik keje lewat sungguhlah tak best. So aku nak cari kerje yang aku pulun abis-abisan mase waktu pejabat, habis waktu pejabat = chow!
Dan yang paling mustahak, takmo kerje sabtu ahad..!! Takmo3! Whatever the reason, meeting ke… urgent ke, on call ke… abis la plan ujung minggu camtu!

2. Gaji ok… includes also interesting increments
Aku letak ni nombor 2… ye la, malas la nak demand lebih2 baru nak start kerje ni kan… at least setaraf degree holder.. tapi kalu 3 tahun dok cenggitu jugak.. hmmm.. makaseh je la..

3. Tak jauh dari umah
Sekurang-kurangnya setengah jam sahaja naik motor.. dan, harus acessible thru public transport, ye la kang motor meragam kang susah plak!

4. Last, mmm.. Islamik kot..
Bukan la maksudnyer semua bende kat tempat kerja tu kene Islam, tapi biarlah sesiapa yang Islam tu buat ape yang Islam suruh.. yang bukan Islam tu hak diorang la nak buat ape pun… aku suka je multi-racial environment.. cam meriah sikit la..

Setakat ni aku ade bebrapa pilihan; semi-gov. bodies, some law firms, financial institutions.. dan terbaru… developers….. Yang mana satu ye? Aku agak tention kebelakangan ni memikirkan perkara ini…. Tulunnnnn!! 

Malam ni ABP… kite tgk sape yang menang!!

One thought on “Nak kerja apa?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s