Hmmm.. cerita “saudara-mara” Abdurrahman


Sejak peguam baru yang seorang ini masuk, firm dah tak seperti selalu… kecoh dengan gelagatnya, ketapak ketepuk tumit tinggi kasutnya… ber”sayang” dan ber”dear” dengan sesiapa sahaja di hujung sana talian… dengan suara standard tahap aku menjerit kene pijak kaki… suara jeritnya lebih la lagi… 5 tahun experience… previously, partner at old firm, “so ape yang tak cukup lagi?” tanyaku terlihat sahaja letter head lamanya tertera empunya nama sebagai salah seorang partner… “ntah, selesa macam ni…” yup, cover marketing… bwk portfolio juta-jutaan masuk firm…

skali tu ade iranian nih die dapat bawa masuk file, out of 6 properties, 2 dapat kat kitorang utk attend loan die… each 2 million plus… legal fees? lagi la masyuk… aku terima offer to attend one of it, sub-sale… huh, baru ku tahu gile nak mampos attend sub-sale sebab kite kene chase after completion date sale & purchase agreement… and of coz, bile dapat keje marketing hasil kipas yang berkesan, mmg kene attend urgent se urgent-urgent nyer… n dalam kes aku completion date expire next week… my first case sub-sale, my first case loan amount over 1 million, my first case bank foreign nih… xpernah buat pun bank nih! gelabah aku..! 2-3 kali la jugak kene tempik dek loyer baru tu dari bilik die… pace die mmg cepat, secepat langkahnyer… aku yang terkial-kial ni setengah mati maintain accuracy, tp die sound jugak “for a lawyer to prepare LU after 3 days is totally unaccceptable!” die sound aku, 2 3 kali on the same point… huuuu, nak nangis!

setelah beberapa babak chasing-menchasing, follow-up meng follow-up.. haduih, kene panggil dalam bilik loyer baru… “tutup pintu..” kate die. aiiyooo, kene marah lagi ke ni???
Iranian tadi call, die explain die mmg nak amik islamic loan, tp takde bank yang nak offer die, yang satu fail kitorang dapat tuh die proceed je sbb dah byk progress, tapi sementara sempat, die cancel fail aku… die tak jadi amik loan untuk property ni…
Aku: YAHHHHHHHHHHHHHHHHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!
(kalu hati tu ade kaki, mesti dah terkeluar dari mulut aku sbb terlompat2 die kegirangan!)
“So, die cancel la purchase tu?” aku tanye. Buat muke ala2 kecewa, sedih, tabarru’ ngeh3.
“Nope. Die proceed… Die bayar cash.” jawab loyer tuhhh..
Aku: HHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA (mulut nganga n mata terbeliak)

Tu la kawan-kawan, citer iranian yang kaya-raya, bayar cash untuk property 2 million ++..
aku mencemburui mu wahai iranian, namun aku tetap bangga kerana aku seagamamu… kalu ko boleh, kenapa aku tak boleh? rite? InsyaAllah, antara bende2 tak logik aku angan-angankan ialah BELI UIA! biar terlepas dari tangan-tangan berkepentingan! hehehe ni la aku namakan cerita “saudara-mara” Abdurrahman…
Abdurrahman bin ‘Auf…
Si kaya kesayangan Rasul…

Tadi account officer distribute pay slip..
bagi 2 copy, satu kite sign utk record derang…
satu kite simpan sendiri…
Baru nak layan slip gaji..
Terbeliak mata aku… Ha? 7K????
Ya Allah Dato’ takkan sebegini cepat ko upgrade gaji aku…
sayang dato’.. sayang dato’… sayang dato’..
Eh, apsal nama aku pendek sangat?
LAAAAAAAAAAAAA ORG LAIN PUNYER LAAAAAAAAAAA!!!!
Loyer baru tuhhh!!!
cis cis cis cis cis
Aku pulangkan kat officer tadi.. terkocoh2 die sorok..
policy firm, gaji rahsia.. haha, Allah pilih aku utk tahu gaji org lain ari ni… hikmah?
InsyaAllah aku kaye jugak cam die nanti.. yeayyy!

Kira-kira, aku dah ade 6 keping pay slip..
hmm dah leh wat aeon! nak beli barang baiiikkkk yeayyy
dunia baru bakal dijengah sedikit masa lagi..

Nak jadi “saudara-mara” Abdurrahman kat dunia…
Nak jugak berselisih bahu dengan radhiallahu anh kat sana…

One thought on “Hmmm.. cerita “saudara-mara” Abdurrahman

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s