Result… (Aku bukan genius, aku just all out!)


Hari ni spm adik aku diumumkan… walaupun did not fulfill our expectation… (terlalu tak fulfill aaaa) and he did sound disappointed.. pity him! Tambah tertekan sebab sepupu kitorang sebaya die dapat 9A!
Lets just hope for the best and he will be able to compete with thousands of spm holder applying for admisson to IPTA and finally get an offer! (cross finger)

Teringat zaman2 result2 aku.. everything is still clear (tak la clear sgt) b’coz every exam result announcement
was so historic to me…

Result UPSR
No. giliran aku AA 0401005… Ingat lagi tau! Mase ni sekolah belum habis lagi, ade dalam 2-3 bulan lagi, in fact akan ader exam final semester lepas result (which i don’t really think it was relevant AT ALL!) Hari pengumuman tuh, semua org dok kelas masing-masing, semua macam nak terkencing… Guru besar akan amik the bulk result from Pejabat Pendidikan Daerah kat Tapah (dalam 10km dari sekolah)… Result satu sekolah dalam bentuk A3 besar gedabak, and personal/individual  result tulis tangan oleh cikgu kelas masing-masing..

Mase guru besar turun dari opis… kitorang sekelas mata semua bertumpu ke arah guru besar, jalan releks je… menuju ke parking kereta.. and ade satu babak tu die sempat betulkan tiang court badminton senget.. macam… Hello, guru besar! Esok pun boleh betulkan!! Budak2 sumer macam “Alaaa… aaa” saspen giler a mase tuh! Pastu aku tak igt sgt, die sampai dari Tapah, bawak result kat atas.. And maybe photostet itu ini sebelum bawak turun ke kelas masing2 .. 2 kelas je mase tu.. skolah kampung..

Mase ni la ayah aku datang… Die datang dgn motor die, muke seposen ayah aku.. pegi naik opis menggunakan kuasa “diktator” nye sebagai cikgu sekolah menengah… Mentang2 yang kat atas tu pun kawan-kawan die semua… Tak lame lepas tu, die sengeh2 turun bawah.. sempat singgah ke pintu kelas aku, tunjuk kat aku..”Dapat 4A! hehehe” Pastu satu kelas mcm wooooo.. aku plak ala.. tak surprisenyer!! Pastu ayah aku balik sekolah die balik, maybe singgah rumah aku kejap bagitau mak pulak (sekolah menegah ayah depan taman perumahan kitorang  je).. Mak plak ajar petang kat sekolah aku..

Aku mcm dah tak senang duduk.. ayah aku pun kuat bernokoh (aku tak tau ni bahase perak ke ghawa, tp kelentong la maksud die).. Cikgu kelas masuk (Allahyarham cikgu hamid) , duduk kat tempat die… Ayat die yang tak akan aku pernah lupe “7 orang 4A… sorang  je lelaki!” Ya Allah sapekah orang itu.. aku ke? aku ke? Sebab ramai gak lelaki potential 4A kat sekolah aku… Cikgu panggil sorang2 ikut no. giliran, aku yang ke lima… And mase ni la aku konfirm in writing aku dapat 4A… syukur sangat2! Maybe syukur budak 12 tahun tak same cam org dewasa, tp yang pasti that was among the happiest day in my life!

Result PMR
AC 131M001 is my angka giliran.. dok depan sekali dalam dewan mengadap pentas.. memang the most bosan spot ever! Mase announcement day aku pegi ngan skulmate ke ipoh nek keretapi… Sampai sekolah mmg la berdebar-debar-debar-debar-debar…. Berjalan ke arah orang berkumpul melihat notice board yang ditampal semua result… makin dekat and makin dekat.. sebelum salah seorang yang berkumpul tuh menoleh ke arah aku yang semakin menghampiri, lalu menjerit “Wooow.. ko dapat 9A!!!” cis.. xsurpise lagik! Aku pun mengalamilagi perasaan time UPSR tu, betul ke? betul ke? betul ke? Nak tengok sendiri jugakkkkk… Tak lama aku cari name sendiri sebab aku orang pertama…. Dan perasaan relief tu kembali… Bukan sbb dapat 9A, tapi sebab lega ape yang kawan aku teriakkan tadi bukanlah kelentong kurang ajar di waktu2 kritikal! Alhamdulilllaaaaaaahhhh.. Berjalan ke arah telefon awam, call umah, and mak angkat.. Aku ingat lagi soalan aku, “Agak2 dapat berapa?” And mak aku jawab selamba..”Dah tau daaahhh…” Cis, mak aku dah call PPD Ipoh siap2… Dah la aku tak surprise.. malah gagal pula surprisekan orang!!! Apa2 hal bertambah lagi lah senarai hari paling gembira sedunia!

Result SPM!!!
Tak ingat No. giliran sbb no. tak cantik langsung.. Aku memang dah kat sekolah mase ni sebab aku register Tingkatan 6 rendah sementara.. mmg belaja main2 pun, buat mural la, cat2 … Budak2 semua dah ramaaii giler berkumpul kat auditorium (ke? ke dewan ape aa kite panggil mase tu?) Aku dan beberapa orang berpakaian seragam sekolah.. yang lain2 tu casual cam pelik je kitorang hahaha Result cikgu kelas masing2 pegang, yang kurang saspense lagi.. mase cikgu nak masuk, slip result yang bersambung2 sebelum dikoyakkan tu macam terjuntai kebawah sambil die berjalan2.. and aku sempat jeling slip salah seorang iaitu Aku??? Sepat nampak english aku C6!!!!!!!!!!!!!! Ya Allah aku mcm nak pengsan, terus lari kat kawan aku sorang wat muke saspen “BI ku 6!! BI aku 6!!!! Aaaaa!” Ake perasan sume org tengok aku mase nih, sume pun bertambah2 saspen macam mane seorang power English dapat 6!!! (perkataan yang di italic adalah tipu! Hahaha) Hmm, dapat result.. alhamdulillah memang la aku tak dapat straight A kan… tapi betul2 berpuas hati sebab I really worked very hard for it… Dapat overall 9A (campur2) dengan agregat 7 sbab bm aku A2… sangat2 syukur! Turn out BI dak2 skolah aku semua teruk2.. Paling tak boley blah ade yang 9A1, BI dapat P7! Ramai recheck and ramai yang naik termasuklah aku… Alhamdulillah lagi… Melangkapkan sejarah bile batch aku the best batch sbb 100% pangkat 1 (tahun sebelum2 tu mesti ade sorang atau dua pangkat 2) and tiada siapa bakal memadamkan rekod kitorang sbb kitorang SPM sistem lama batch terakhir, tahun lepas tu start SPM pensijilan terbuka! Masuk paper tuh!

Aku bukan genius
Pernah ade satu malam tu kitorang tidur ramai2 kat kampung, atas toto dengan sepupu sepapat semua, and i overheard bapak sedara aku nasihat sepupu aku pasal akademik, and bapak sedara aku refer aku sebagai contoh, dan alangkah terkejutnya sepupu aku jawab, “Die lain lah, die genius…” Hahaha

Aku macam tak percaya ape yang aku dengar, ramaiii giler kawan aku jaaauuhh lebih hebat performance diorang dalam akademik yang aku sanjung kalau tak disembah.. kalu sepupu aku tu jumpe diorang, mesti die cakap dorang tu super human!

Zaman UPSR aku paling tak confident dengan Math, semua cikgu pun perasan… Cikgu English aku pernah ingatkan aku to improve my Math, “Subjek lain dah ok, kalu Math tak perform macam rugi la..” Menjelang UPSR memang aku bertubi-tubi buat Math.. latihan, latihan demi latihan.. Ayah selalu compilekan lukisan2 KHB budak2 tahun lepas supaya kitorang boleh wat conteng2 kira Math.. Aku memang risau giler Math aku, dalam kelas memang jarang2 dapat ape yang cikgu ajar sebab aku bukan pick up subjek Math.. lembab gile Math! Tp, alhamdulillah, berjaya jugak dapat A! Tp, bile aku check balik jawapan aku mase aku Tingkatan 1 (sbb ade buku2 latihan yang compile soalan2 math UPSR tahun2 lepas) aku dapat 78% je… Graf turun! Hehehe

Mase Sekolah Izzuddin plak, untung dapat kawan-kawan yang all out.. Memang raaammaaaaaii giler all out! Mane tak nyer kelas pertama… So, it create a good pressure on us to outdo ourselves.. Aku ingat lagi kalu balik rumah, mak selalu tegur jangan bace buku petang2 nak dekat senja.. xelok untuk mata.. Tapi aku macam tak peduli coz everything is so crucial…. Berbaloi sangat usaha aku!

Mase kat kolej “terrorist” plak, lagi la raaammmmmmmmmmmmmaaaiiiii manusia hebat.. Awal2 lagi aku tau akan takkan dapat beat diorang sbb diorang memang pick-up terang hati tak belaja banyak sangat pun score… Kami2 yang biasa2 nih kene la usaha lebih dan lebih lagi… Masa tingkatan 5 aku develop sistem study sendiri… Wat homework waktu prep, ulangkaji sebenar lepas pukul 12 tengah malam sampai pukul 3 pagi! Setiap hari!!! (mase ni kolej xde curfew, leh pasang lampu sampai pagi pun xpe) Aku skip breakfast and makan waktu rehat sebab tak nak mengantuk pagi2 time kelas, and menjelang tengah hari aku tak sabar nak balik and of coz la mata segar-bugar sbb perut dah lapar abis kelas trus bergegas ke Dewan Makan, makanan tengahari menjadi makanan tersedap di dunia! Aku tak sangka aku boleh buat semua tu, 3 jam je tidur satu hari demi satu ujian paling besar dalam hidup iaitu SPM!!! Aku masa ni ialah aku yang paling fokus dan all out ! Walaupun tak berjaya ulang kejayaan straight A’s tapi aku tau itulah result terbaik aku sebab aku tahu aku memang dah usaha sehabis usaha! Alhamdulillah!

Masuk universiti, zaman paling tak stabil dalam segala segi.. CGPA terakhir paling teruk antara adik beradik aku yang lain.. Banyak kali dah interview org question, “result sekolah kamu excellent tapi your CGPA hmmm” aku balas ngan senyum kelat je!

Kalau ade rezeki dan masa, aku nak amik degree lain belajar 4 tahun dan dapat best student mase convo!
Antara kos2 pilihan ialah Architecture dan join Hijjaz Kasturi kalua tidak Sir Norman Foster (in fact my 5th choice UPU ialah Architecture) atau Multimedia (Animation) dan join Les’ Copaque!

Berangan itu percuma!

5 thoughts on “Result… (Aku bukan genius, aku just all out!)

  1. ghbt: jhsdhsao (ko sape n ko ckp pe ku tak paham

    wuqing: just sharing experience ok, riak? xde maknenyer nak riak result2 tuh bukan bleh bwk mati pun hahaha

    nidxam: haha.. i dun know how to appreciate that, but layaaan je la.. heheh

  2. woo, woo, korg paham lain ni…
    “aku bukan all out, aku just genius!” tu ayt saya…
    “hahaa, gila tipu, riak & x sedar diri…” tu plak ditujukan kpd ayt saya yg di ats…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s