Ketam oh Ketam


21Panaskan minyak

20Chop-chop bawang putih n bawang merah (chopping board kotor lerr)

19Masukkan bebawang dalam minyak yang dah panas, tumis sampai naik bau yang sesuai hahaha

18Tambahkan air, kuatkan api eee kotornyer dapur

17Agak-agak mendidih, masukkan si merah (tomato cherry), si oren (carrot), si kuning (halia) dan si putih (cendawan butang)

16Pastu masukkan plak perencah sup ikut brand kesukaan anda

15Masukkan pati ikan bilis untuk rasa “laut” yang lebey

14Masukkan penghuni laut plak.. encik ketam! Belah je dua senang

13Masaklah sampai masakkk (sampai isi ketam kaler putih bersih la)
Pastu makan la pe lagi?

12Sebelah makan malam semalam, sebelah lagi bawak lunch ari ni kat opis

11~Burrrrrppp!!~

Untuk 2-3 hari lagi, inilah menu aku..
Maybe malam ni wat tomyam ketam ke,
esok ketam goreng bercili ke..
lusa ketam bakar ke…

Kene denggi for the second time~
after just 6++ months
sedeeehhh
(-_-)

8 thoughts on “Ketam oh Ketam

  1. kalu masak ketam tu letak la halia hiris sikit alang.

    minum air suam banyak² dan 100+ jugak ye.

    take care yee..

  2. oney: dah letak la cik oney… tupun nasib baik teringat nak beli sebelum sampai umah sbb terbau ketam mentah yang sungguhlah hanyir… tapi biase kan halie kite tumis sekali bawang ke atau kite masuk later mase air dah didih? hahahah aku main taram je!

    hari ni masak tom yam ketam pulak! heheheh

      1. cik oney: ntah la pelik la demam ni… symptom chikungunya + denggi serentak… awal2 ari tuh sampai lenguh2 semua sendi (tangan, kaki, pinggang sumer) jln mcm org tua, pastu dah elok sikit, kulit plak naik merah2 seluruh badan… huuu..

        skang ok dah

  3. tan sri: hahahaha tak mo la nanti sejuk plak sampai sana, dah xsedap… nak kalu mai sini … baru abis makan tom yam ketam burrpp

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s