Panaskan minyak
Chop-chop bawang putih n bawang merah (chopping board kotor lerr)
Masukkan bebawang dalam minyak yang dah panas, tumis sampai naik bau yang sesuai hahaha
Tambahkan air, kuatkan api eee kotornyer dapur
Agak-agak mendidih, masukkan si merah (tomato cherry), si oren (carrot), si kuning (halia) dan si putih (cendawan butang)
Pastu masukkan plak perencah sup ikut brand kesukaan anda
Masukkan pati ikan bilis untuk rasa “laut” yang lebey
Masukkan penghuni laut plak.. encik ketam! Belah je dua senang
Masaklah sampai masakkk (sampai isi ketam kaler putih bersih la)
Pastu makan la pe lagi?
Sebelah makan malam semalam, sebelah lagi bawak lunch ari ni kat opis
~Burrrrrppp!!~
Untuk 2-3 hari lagi, inilah menu aku..
Maybe malam ni wat tomyam ketam ke,
esok ketam goreng bercili ke..
lusa ketam bakar ke…
Kene denggi for the second time~
after just 6++ months
sedeeehhh
(-_-)
kalu masak ketam tu letak la halia hiris sikit alang.
minum air suam banyak² dan 100+ jugak ye.
take care yee..
oney: dah letak la cik oney… tupun nasib baik teringat nak beli sebelum sampai umah sbb terbau ketam mentah yang sungguhlah hanyir… tapi biase kan halie kite tumis sekali bawang ke atau kite masuk later mase air dah didih? hahahah aku main taram je!
hari ni masak tom yam ketam pulak! heheheh
tumis la sekali tp jgn sampai kuning sangat
~ org kena denggi selere makannya tinggi yek.. ~
cik oney: ntah la pelik la demam ni… symptom chikungunya + denggi serentak… awal2 ari tuh sampai lenguh2 semua sendi (tangan, kaki, pinggang sumer) jln mcm org tua, pastu dah elok sikit, kulit plak naik merah2 seluruh badan… huuu..
skang ok dah
wei!!hantar kn tmn medan sket
tan sri: hahahaha tak mo la nanti sejuk plak sampai sana, dah xsedap… nak kalu mai sini … baru abis makan tom yam ketam burrpp
pandai masak gak ko ek?
am: pandai? ala stakat makan sendiri bley lah.. nak idang kat org sogan la eden…