alif ba ta


post jawi
Lame tak tulis jawi…
Start kerap tulis jawi mase tingkatan 1 kat izzuddin shah ipoh
sebab belajar bahasa arab + belajar subjek i’dadi… kitab2 semua silibus mesir…
teringat kat ustaz-ustazah
sekolah negeri faham-faham je la.. gaji banyak mana…
tp ustaz-ustazah mengajar kitorang bersungguh-sungguh
bersemangat!
bab memperkemaskan tulisan jawi sendiri, ustaz zulkhairi was my biggest influence
suka tengok tulisan jawi die kat papan putih, kemas, cantik…
dia memang take his time menulis kat depan… satu-satu…
dari situ aku belajar, lalu aku pun tulis jawi pelan-pelan… satu-satu…
macam melukis pun ye juga…
tambahan selepas ustaz zul selalu mengungkapkan:-
TULISAN YANG CANTIK ADALAH PERHIASAN ORANG LELAKI
bertambah semngat aku nak kemaskan tulisan jawi aku

Then, aku start create my own style of jawi
ala2 khat rak’ah campur khat diwani hehehe
masa ambik nota kat kuliah kena la cepat, tak bleh la lambat2 lagi menulis!
after a while, especially lepas give up sambung LLB(S)
kekerapan menulis jawi jatuh bedebuk…. dalam setahun mungkin tak pernah pun tulis sepatah jawi!

Mase kat firm lama, sorang staf Cina meminta diajarkan sebutan huruf2 jawi,
aku tak keberatan, malah dia kelihatan bersungguh-sungguh
“alif ba ta…” hehehe seperti biasa huruf “ra” disebut “lo” dan “zai” disebut “jai”..
korang tau la diorang panggil aku camne sebutnya kan… ? .. aku menjawab “ape yang ‘laju‘ ?” hihihi
menurutnya bapanya sendiri pandai membaca jawi… hmm, biasalah orang2 lama!

ralat: perkataan second last dalam gambar kat atas tertinggal titik huruf “ba” untuk “tiba”

One thought on “alif ba ta

  1. salam,
    wah2 mencurah rasa nampak? aku turun je tiap2 miggu, tapi sejak H1N1 ni aku tak trun swiming, aku joging je:) almaklumlah, tak nak amik risiko kene selsema, walaupun selsema biase takut jadik suspek heheh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s