Kejamkah Tuhan?


Adik menyampaikan hajat nak bawa mak berubat
Kenapa nak berubat-berubat
Mak kan injured, unless mak is willing to submit to major operation on her knee,
mak will still ok what, its not that mak have to panjat gunung or lari marathon or something… mak nampak selesa menikmati apa yang dicapainya selama ini
Duduk rumah tunggu anak cucu balik, buat bisnes sikit-sikit, biarlah…
Adik kate, mak ade SAKA lah… orang dah tanye ustaz
Saka? semudah itu “bende” tu boleh mengharu-birukan kehidupan kita?
At what price?
Kita buat apa?
Mak buat apa?
Mak sembahyang tak tinggal pun!
Kenapa mak?
Kenapa orang lain yang buat khurafat, kita yang kena?
What it takes to stop this??
Hate it! Dulu opah… opah pun baik, mane pernah tinggal sembahyang!
Nyanyuk2 pun die nak sembahyang jugak!
Sekarang mak pulak?
Kalu aku diberi peluang bertanya, aku nak tanye “bende” tuh,
tanye betul2:
“APA SALAH MAK AKUUUUUUUUUUU???????????!!!”

….

Adik is gifted
the one and only in our siblings
he can do math far better than us
he even had helped form 5’s to answer their math when he was just form 2
he maybe lazier than anybody else
but still he is gifted with the best brain
he even called himself as fixxxer, coz fixing is his things
and of coz he graduated as diploma holder in mechanical engineering
Just now he sms’ed
he failed his medical check up
a prerequisite to register into a one-year-course on petroleum tech in Terengganu
because he is COLOUR BLIND
like the rest of us; brothers (at least that is one thing we share in common)
He just tendered resignation notice yesterday as a technician
and today he just found out he did not qualify to accept the new job offfer
xleh nak watpe dah, cari kerja lain la… tukar bidang, nak wat caner, he said
yes, adik is still gifted, it just that he cannot utilize his gift at his very best,
he is not allowed to.

….

Kejamkah Tuhan?

5 thoughts on “Kejamkah Tuhan?

  1. Dia merencana mengikut lenggok yang di rasakan amat sesuai untuk kita.
    Dia tahu apa segala pro kont. dan ending bagai..dan Kita yang tidak tahu apa-apa ini memikirkan sebaliknya ..

    lalui ia, .. kita pasti kan faham apa sebalik segalanya ini..

  2. oney: ntah lah oney.. just merajuk dgn keadaan, juga tandanya aku bukanlah perfect, punya perasaan sedih kecewa dan bukan gembira ceria sepanjang masa nan plastik semata-mata… bersabar pun bukanlah pilihan, tp kewajipan sebagai hamba, kan?… Na’uzubillah sekali-sekali aku tak mahu berputus harap dengan Tuhan …. sabar itu seumpamanya sedang sakit teruk namun menelan kesakitan tanpa cuba mengambil pil tahan sakit, tp balasan sabar tu hanya diketahui selepas segala2nya berakhir…begitulah

  3. Alang, di kampung seberang kukira ada orang sangat prihatin tentang nasib dan takdir ke atas kamu dan keluarga. Dia telah mencatat sesuatu di atas batu, ku yakin sekali untuk kamu. Aku harap kamu sudi-sudilah menatap dan memahaminya.

    Hehee…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s