Ada apa pada nama?


Untuk seseorang yang punya nama tidak bermaksud,
“Ada apa pada nama” ialah quote popular andaikata ada yang mempertikaikan ketiadaan maksud pada rekaan nama penuh yang sungguh hebat kreatif dan inovatif wawasan 2020 ittew! Hahaha

Akhirnya ia membuka peluang pada yang lain ber”eksperimen” dengan nama anda!
Hingga terkeluarlah idea-idea nama panggilan/ nickname seperti:-

Pak wan, oleh mak n ayah masa aku kecik… cam comel la hahahaha
wan, eksklusif oleh mak ayah, adik beradik kandung dan ipar sahaja, juga kepada kawan mahupun kenalan yang degil memanggilku dengan nama ini walaupun sekeras-kerasnya aku larang!
nama penuh aku… (yang tahu tu tahu lah hehehe) 90% kawan panggil nama penuh tanpa “abdul”
chirping, oleh budak-budak nasyid plus budak-budak yang rapat dengan budak-budak nasyid, sebab aku bawak solo lagu nasyid sekolah bahasa Inggeris, yang senikata awalnya berbunyi “chirping bird in the sky..” malulah nyanyi lagu tu balik.. geli! hahahaha
raz, j yang start dulu masa training pertama pantun kat uia main camp, akak nora percaya je nickname aku raz, padahal baru direka on the spot oleh j, lalu junior pantun yang lain pun mengikut panggil raz, pastu officer cultural yang mengiring ke pertandingan pantun (kak maswa) pun panggil raz, lepas tu sebab semua budak cultural pun refer pada kak maswa ape2 hal dan derang dengar kak maswa panggil aku raz, lalu diorang pun mengikut panggil aku raz… sampai la ke sudah… so, nama raz ni lebih glemer kat belah budak2 cultural uia je… pastu adela kengkawan rapat aku yang geli konon2 aku yang suruh org paggil aku raz hahahahah jeles kot?
joe, mule si rushdi ni dok main2kan aku dengan panggil aku joe radzwil dalam kelas quranic ayat and hadith on law (QH) mase 1st year, pastu budak lain dalam kelas tu mengikut, last2 tinggal joe je without radzwil, abis kelas tu ade la 2-3 kerat je yang panggil aku joe sampai aku tahun akhir uia iaitu kimi, mat jap and khaie. Cuma khaie yang terlebih over setiap kali die panggil name joe, die akan buat gaya hiphop apkobondo “yo joe, wassup??” siout je! Pastu ditakdirkan dok serumah sewa dengan khaie dua tahun lebih, die masih lagi dengan style hiphop whatever die tuh kalu panggil nama aku dekat rumah. Sebab die ni psycho dan influence die terlebih kuat, last2 semua org dalam rumah sewa pun panggil joe! Aku xsuke sangat nama joe ni mcm perasan org putih je, tp segala-galanya sudah terlambat! Si pidin yang dah biasa panggil name penuh aku tanpa abdul sejak tingkatan 1 pun terpengaruh.. bayangkan kuatnyer pengaruh khaie! Siout tul khaie!
razu, tak ramai panggil nama ni macam 2-3 org je sebab ade footballer negara ape tah yang name die souded sumthing like ‘Iza Razu’ la cenggitu… aku yang kaki bangku mmglah fail bab2 bola nih!
Encik then nama penuh aku… Ya Allah ni yang paling aku tak suke dengar sekali, rase macam dah tua!!!! Akak-akak opis yang beranak 5 pun panggil encik-encik dengan aku, geli-geleman aku!

Nickname yang betul2 aku reka sendiri “atbk” nih xde la pulak org nak panggil betul2.
“Eh pe name blog ko ah? alang biru hijau tengah tepi atas bawah??”
siout je!

5 thoughts on “Ada apa pada nama?

  1. j: mule cam pelik, sbb sounds girlish ala2 ras adiba radzi camtu.. tp org lain pun mcm ok je n tak potpet2.. aku layan je laaa..

    budaya dan kemodenan? celah mane daaa

  2. nama Raz dah sedap.. sedap lagi kalu dipanggil nama penuh kamu..
    kamu kawan J, tapi kita tak pernah jumpa kan?
    nanti kami balik Malaysia, kamu sambut kami di klia dgn lagu negaraku ye!🙂
    hehe

  3. mawar: kita pernah jumpa la cik mawar, mase tu u tumpang kerete our other fren, j dgn cik mawar duduk belakang, pastu gi jenjalan KL, saye dengan driver kt depan… hik3 mase tuh aku tak perasan la plak minah yang jadi bini j akhirnye ni cute jugak orgnyer muahahahahahaha (mengusik bini kawan, berdosa gila rase!)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s