H1N1 a.k.a. selsema babi – mari berikhtiar dan bertawakkal


Disamping pendekatan-pendekatan pencegahan yang diuar-uarkan oleh kerajaan,
mari kita cari ikhtiar alternatif mendepani wabak selsema H1N1 / babi ini.
Setakat ni, ni yang aku tahu daripada kawan-kawan dan pengalaman aku sendiri.

I K H T I A R   1
Kawan aku aku belajar Madinah pesan, dengan menyampaikan hadith berikut
(i’m quoting him k, starting from here)
:-


عن عُثْمَانَ بْنَ عَفَّانَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يَقُولُ:قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا (( مِنْ عَبْدٍ يَقُولُ فِي صَبَاحِ كُلِّ يَوْمٍ وَمَسَاءِ كُلِّ لَيْلَةٍ بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيم ثَلَاثَ مَرَّاتٍ لَمْ يَضُرَّهُ شَيْء

Bermaksud :

Usman bin ‘Affan radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata: Rasulullah sollallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Sesiapa dari hamba (Allah) membaca :-   
بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
[bermaksud : Dengan menyebut nama Allah, yang dengan namaNya tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, sama ada di bumi mahu pun di langit. Dia-lah Yang Maha Mendengar dan Maha Mengetahui],
sebanyak tiga kali, pada waktu pagi dan petang, maka tidak ada sesuatu pun akan membahayakan dirinya.

Dalam riwayat Abud Daud disebutkan: Kemudian, Aban bin Usman ditimpa sakit lumpuh. Orang yang meriwayatkan hadits tersebut melihat kepada Aban (dengan pandangan sinis). Aban berkata: Kenapa engkau memandang sinis kepadaku? Demi Allah, aku tidak pernah berbohong atas nama Usman,. Usman juga tidak pernah berbohong atas nama Nabi sollallahu ‘alaihi wa sallam. Namun, pada hari aku ditimpa penyakit ini, aku berada dalam keadaan marah sehingga aku lupa untuk membacanya.

Dalam riwayat at Tirmizi: Namun, aku tidak membacanya pada hari tersebut supaya ketentuan Allah berlaku kepadaku.

Sahih. Hadis riwayat Abu Daud 13/283 (4420) , at Tirmizi, 11/248 (3310). Beliau menyatakan sebagai Hasan Sahih Gharib; dan Ibnu Majah,11/333 (3859).

(quotation ends here…)

Siapa yang beristiqamah dengan Ma’thurat tu boleh teruskan macam biasa sebab doa ini turut tersenarai dalam doa’-doa’ ma’thur tersebut.

Sampai2kan lah kepada yang lain.

I K H T I A R  2
Ade sorang senior aku ni jalan-jalan ke selatan Thailand baru-baru ini, penduduk kat sana bagi petua berikut :-
Ambil air kelapa muda, rendam 2-3 biji kurma didalamnya selama 2-3 jam,
kemudian makan buah kurma yang direndam tadi dan minum air kelapa tersebut.

Samada ini untuk mangsa jangkitan, baru2 nak demam ataupun tidak, tak sure, tapi aku rase tak bahaya pun kalau nak cuba.
🙂

I K H T I A R  3
Ni aku copy paste dari forwarded email, actually tips-tips nya masih bende2 basic, tapi sebab kita tak prihatin, so harap email ni boleh kembali mengingatkan kita.
(email starts from here):-

Dear Prof. Rozumah,

Greetings!


Sorry for the delay, esp. because the prevention against H1N1 is an urgent matter.


Let me provide here some easy measures to prevent the disease:


Basic information for the prevention of H1N1 disease:

(a) The following information I have written in my book on “Human Diseases” should prove very useful:


p.187: Immunity against virus diseases.

p.141: Common Cold.

p.171: German Measles

p.232. Shingles

p.246. Virus Diseases.

p. 115: Body Heat or Heaty Body.

p.35. Table-1: Diseases that may develop in relation to acidity.


All the above are very much relevant to H1N1 disease. They would only take very little time to read.


(b) Besides the above, the following should prove useful as well:


* Keeping awake late-nights is not very good. Likewise, over-working (far too much of working until your body is totally exhausted) is not good. Starving without eating food is not good for this disease. Strenuous exercises are not good, as it would make the body acidic.


* Avoid consuming ACID foods, fruits and drinks. Examples of this: buah kundang, rambai, macang, mango, duku langsat, rambutan (a few ok), mangosteen (very few, ok), durian (not too much), green belimbing used for cooking (sweet buah belimbing, ok), strongly sourish Durian Belanda (sour sop) (sweet sour-sop, ok), sour plums, Roselle drink, Assam Jawa drink (using Assam Jawa for cooking, ok), (oranges, pomelo and lemons are ok, since they contain plenty of potassium), sour pineapple (a little of sweet pineapple, ok), China-imported tit-bits that taste sour: e.g., sourkana, sour orange skin, sour lemon skin, sour ginger, sour-tasting Bayam (pulicha keerai, in Tamil), etc., Generally rice and rice-based foods are good. All those bottled drinks that may contain citric acid (or any other acid or preservatives) should be avoided. Foods cooked 2 or 3 days ago (i.e., old food), if not sterilised properly) should not be eaten as well. This is especially true if the curry contains dhor dhall, kacang hijau (green gram), kacang tanah (groundnut), etc. Must avoid eating chocolates, ALL forms of nuts including groundnuts, pistachio, almond, etc. should not be eaten in large quantities / frequently (A few added to foods can be eaten).


* Better to eat: dragon fruit, sweet apples, honey melon, water melon, pears, bananas, cucumber, onions, pumpkin, grey ‘pumpkin’ (Poosanikkai, in Tamil), loofa (Peerkangai in Tamil), Drinking coconut water (and its meat) on alternate days (during day time and not by night) is good. Coconut water can be taken daily if one is travelling around, or is enggaged in strenuous physical work.


*The fruits of Sea Coconut (Borassus flaberllifers) is EXCELLENT if a person has already contracted the disease. It will give immediate cure. Now, it is available in supermarkets in canned forms: they call it Sea Coconut, imported from Thailand or Singapore : white syrup or gula Melaka preparation: both are OK. (Uninfected people can also eat this for prevention: dosage: just 2 or 3 pieces only in the mornings on alternate days, until the hot season changes.


*
If infected, one should bathe 3 or 4 times a day in cool tap water. (Hot water is bad).

* Once infected, the person should eat RICE and rice-based foods, and should avoid high protein diet, chicken, soybean (all kinds), oily foods, Wheat items are not good. Powdered milk, papaya and other acid fruits mentioned above should be avoided altogether.


IMPORTANT NOTE: All the above should NOT be continued forever. Do all the above only for a month or so, until the HOT season changes. After that, should eat ALL things in moderation.


Dear Prof.,

I have no objection if you wish to send this message to your friends and relatives. While doing so, kindly include the Disclaimer found on top of this mail.


Also, since this article has come out nicely well, i too wish to send this to a few of my friends. Your questioning has helped me to draft this mail, hence kindly allow me to forward this to all. Thanks.

With best wishes,

Dr. Palani.


Dr.V.M. Palaniappan, Ph.D.,
(Pioneering Founder of “Ecological Healing System”),
Chief Consultant
Neo Health Care
30-A, Jalan Ara SD 7/3-A,
Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur
Malaysia

H/P: (6) 012-207 14 14
Tel Resid: (6-03) 627 222 84

(email ends here)

I K H T I A R  4
Ni yang aku selalu buat lah, untuk demam-demam selsema biasa.
Demam selsema biasanya akan start dengan sakit tekak, kemudian tekak berkahak, then comes batuk, kahak makin tebal+mukus kat idung start dari yang cair… lama2 jadi pekat menebal, mase ni suhu badan dah makin tinggi.

Sampailah satu peringkat kita akan bersin tak henti-henti demi berkongsi virus dengan teman terdekat, badan pulak sejuk di dalam, panas di luar. Kalau kita bekerja bukan sahaja kerja takleh fokus, kita mengganggu pulak rakan-rakan sekerja!

Daripada apa yang aku belajar sejak tak duduk bawah ketiak mak ayah mase tingkatan 1 sampailah sekarang (means balik kampung hanya waktu cuti dan musim2 menganggur sahaja), start je rase sakit tekak, u must make sure u sweat ur self as much as possible ! Selimutkan diri / pakai sweater tebal2. Mase ni badan masih ada tenaga lagi, so kalu ade mase pergi je joging kat laur tu, bagi berpeluh tahap cipan !

Aku pernah banyak kali lah jugak mase selsema baru nak start, pergi joging2… tengah-tengah joging tu, selsema dengan segala hingus dan kahak hilang begitu saja ! Minggu lepas pun aku dah start sakit tekak sebenarnya, tapi sebab aku kene training zapin (dan kebetulan koreo kali ini paling energetic sekali dalam sejarah kezapinan aku !).. sakit tekak hilang begitu sahaja tanpa aku perasan pun…

It works for me la… tanpa perlu beratur jumpe doktor kat sepital gomen atau bayar koman2 RM30 kat klinik swasta, cukup ngan panadol kat kedai dan gula2 ubat batuk hacks tuh.

Tapi kalu korang 3 hari tak hilang, sebab sekarang musim selsema babi ni, so special kes la, bawak2lah berjumpa doktor cepat, jangan berlagak kuat k!

I K H T I A R  5
Ni aku belajar dari staf Cina kat opis lama dulu, kalau kene demam selsema JANGAN MAKAN AYAM ! Nanti selsema bertambah teruk @ lambat baik.

~ Kalu ade ikhtiar2 lain, bolehlah kongsi2kan ye.
So, bile dah ikhtiar, jangan lupe iringi doa jugak. Tawakkal !

2 thoughts on “H1N1 a.k.a. selsema babi – mari berikhtiar dan bertawakkal

  1. tambah lg stau petua…insya Allah berkesan

    ambil 6 biji green apple, minum jus dia….
    ini tuk sesiapa dah kena H1N1..
    insya Allah…sbb ade yg dah cuba…
    yg air kelapa n buah kurma tu pun k.d ade dengarkan…

    renung2kan and selamat beramal…hehehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s